pentu suunnitelmia

puppy plans


Haaveissa oma samojedin pentu?

Mitä ottaa huomioon pentua etsiessä? Mistä löytää sopiva kasvattaja? Mistä tietää kuka on "sopiva" kasvattaja?

 

 

Koiranpennuille on tällä hetkellä hirvittävän suuri kysyntä Samojedipentueeseen syntyy keskimäärin kuusi pentua. Pentuja on siis tarjolla huomattavasti vähemmän kuin kysyntää olisi. Valitettavasti tämä tuo pentukauppaan kaikenlaisia lieveilmiöitä pelkästään määrää lisäävästä kasvatuksesta aina paperittomiin pentuihin ja muuhun epämääräiseen toimintaan. Olethan siis hereillä pentukaupoilla etkä anna pentukuumeen sokaista silmiäsi!

 

Mistä niitä kasvattajia sitten voi lähteä etsimään? Monilla roduilla on jonkinlainen rotuyhdistys tai rotukerho, joista useimmat ylläpitävät kasvattajalistaa. Kasvattajalistoille on erilaisia kriteerejä, toisilla yhdistyksillä tiukempia, toisilla höllempiä. Suomen Samojedinkoirayhdistys ry:ltäkin kyseinen lista löytyy. Kannattaakin huolella tutkia niin listalta löytyvän, kuin googlettamalla löytyvän kasvattajan kotisivut/fb-sivut ja silmäillä Suomen Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietojärjestelmästä esim aikaisempien kasvattien terveys-/näyttely- ja koe/kilpailutuloksia. Sieltä selvität helposti, että millaisista yhdistelmistä kasvattaja on edellisiä pentueitaan tehnyt - näistä tuloksista voit jonkin verran päätellä kasvattajan arvoja jalostuksessa. Ja jokatapauksessa voit ottaa asiat kasvattajan kanssa esille ja esittää tarkentavia kysymyksiä. Vai onko sinulle vain tärkeintä, että saat pentusi mahdollisimman läheltä? 

 

Mitä pohtia kasvattajaa valitessa?

Mieti millaista kasvatusta haluat tukea. Kasvattajilla on erilaisia tavoitteita ja arvoja kasvatustyössään. Mitä itse arvostat koirassa? Kuinka paljon haluat kasvattajan panostavan koiran terveystutkimuksiin, oletko itse valmis tutkituttamaan koirasi? Onko sinulle tärkeintä luonne, ulkonäkö vai terveys? 

 

Haluatko ensisijaisesti koirasta monipuolisen harrastuskaverin (tällöin itsekin aktiivisesti harrastava kasvattaja voi usein auttaa alkuun), haaveiletko näyttelyistä (näyttelykoiraa ei kukaan valmiina myy tai voi luvata, mutta tällöin terveys ja luonne seikkojen lisäksi merkitsevää on pennun vanhempien mahdollisimman rodunomainen ulkonäkö ja "virheettömyys") vai onko hakusessa seurallinen kaveri lenkille ja sohvan nurkkaan?  

Haluatko kasvattajan, jonka kanssa pitää aktiivisesti yhteyttä, vai eleletkö mieluummin omaa elämääsi oman koirasi kanssa kaipaamatta sen suuremmin yhteydenpitoa?

 

Millaiset asiat sitten soittavat hälytyskelloja kasvatuksen eettisyyden suhteen?

  • kasvattaja ei vastaa asiallisiin kysymyksiisi koirien terveydestä, luonteista tai rodun mahdollisista ongelmista
  • pentuja ei pääse katsomaan ennen luovutusta tai niiden emä ei ole nähtävissä samalla
  • kasvattaja ei ole vastavuoroisesti kiinnostunut potentiaalisesta kotiehdokkaasta ja siitä millaisen kodin he tarjoavat
  • pentuja ei rekisteröidä, koska ne ovat "vain kotikoiria" tms. Rekisteröimättömän pennun suvusta, rodusta tai esim iästä ei ole mitään todistetta. Vaikka et suunnittelisi näyttelyissä käyntiä tai muuta harrastamista pentusi kanssa, on rekisteröintitodistus todiste koiran alkuperästä. Haluttomuus rekisteröidä on aina hälyttävä merkki! Kennelliiton FI-rekisteriin rekisteröinnin esteitä ovat mm. liian tiheä pennutus nartulle/nartulla on liian monta pentuetta, vanhempi tai vanhemmat eivät ole jalostuskelpoisia, pentueen sukusiitosprosentti on liian korkea tms. Jos olet epävarma, kysy rotuyhdistyksen jalostustoimikunnalta lisätietoja.
  • koiran kaupasta ei tehdä asianmukaista kirjallista sopimusta (Suomen Kennelliiton sopimuspohja)
  • sopimukseen kirjataan ylimääräisiä/kohtuuttomia ehtoja koiraan liittyen

 

Kasvatuksen parissa on monen kirjavaa toimijaa ja pennunostajan valveutuneisuudella on oikeasti suuri merkitys siinä, millainen jalostus kannattaa. Millaisia asioita itse toivot kasvattajalta ja mihin kiinnität huomiota pentueita tutkiessasi. Mikä on liian pitkä aika odottaa omaa pentua, jonka kanssa elät toivottavasti seuraavat yli kymmenen vuotta...

 

(alkuperäinen teksti - Krista Heikkinen - luvalla lainattu ja muokattu/ig kristajahuiskut)

 

ÄLÄ OSTA REKISTERÖIMÄTÖNTÄ PENTUA!

HUOMIOITHAN, ETTÄ REKISTERÖIMINEN RUOKAVIRASTON KOIRAREKISTERIIN EI RIITÄ!

KOIRA ON REKISTERÖITÄVÄ ENSISIJAISESTI SUOMEN KENNELLIITTOON!

 

 

 Hyvää infoa: 

 https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-hankkiminen/hyvaa-elamaa-koiran-kanssa-podcast

 


ei pentusuunnitelmia

no puppy plans